مطالعات عصب - تربیت

NeuroEducation
مطالعات عصب - تربیت

این وبلاگ به منظور اطلاع رسانی در خصوص برنامه های گروه پژوهشی با علایق ویژه "علوم اعصاب و برنامه درسی" (وابسته به انجمن مطالعات برنامه درسی ایران) و فراهم ساحتن زمینه تعامل میان پژوهشگران علاقمند به مطالعات عصبی- تربیتی طراحی شده است. علاقمندان می توانند از طریق پست الکنرونیکی وبلاگ با ارسال مشخصات و زمینه های مورد علاقه خود برای عضویت در گروه اقدام کنند و در تحقق اهداف گروه سهیم شوند. آدرس الکترونیکی برقراری ارتباط:
neuroeducationalstudies@gmail.com

تدوین یک مجموعه آزمون انطباقی قابل دسترس برای سنجش کارکردهای اجرایی در جمعیتهای مختلف

 

جیسلین اَی والوردی زانینیل، دپارتمان روان زیست شناسی، دانشگاه سائوپالو، سائوپالو، برزیل

مونیکا میراندا، دانشگاه ایبریکیورا، سائوپالو، برزیل

هوگو کوگوموریرا، دانشکده پزشکی، دانشگاه هنگ کنگ، چین

علی نوری، دپارتمان علوم تربیتی دانشگاه ملایر

آلبرتو ال. فرنداندز، دانشگاه کوردوبا، آرژانتین

سابین پامپیا، دپارتمان روان-زیست شناسی، دانشگاه سائوپالو، سائوپالو، برزیل

 

Front. Psychol., 30 March 2021 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.627219

فقدان یک مجموعه معتبر و متناسب برای سنجش کارکردهای اجرایی نوجوانان در سال­های اخیر به یکی از دغدغه­های جدی اندیشمندان علوم شناختی تبدیل شده است. در این مطالعه، تیمی از پژوهشگران از کشورهای برزیل، چین، آرژانتین و ایران با همفکری و مشارکت یکدیگر یک بسته رایگان برای سنجش کارکردهای اجرایی معرفی کرده­اند که در عین برخورداری از اعتبار روانسنجی کافی به صورت رایگان قابل دسترس همگان است. برای دسترسی به تکالیف می توانید به لینک پایین مراجعه کنید:

 https://osf.io/2bx8n/?view_only=c42ee8e677e94f85a618bb2640c12b5c

مطالعه حاضر با هدف تدوین و اعتبارسنجی یک مجموعه آزمون رایگان و در دسترس برای سنجش کارکردهای اجرایی در دوره نوجوانی انجام شد. یک مجموعه آزمون با عنوان «ارزیابی کارکرد اجرایی در پژوهش به صورت رایگان» (Free Research Executive Function Evaluation) با نام اختصاری رایگان (FREE) تدوین شد که شامل دو تکلیف در دسترس برای هر یک از سه حیطه اجرایی بازداری، تغییر و برووزرسانی است. تکالیف از پیشینه مرتبط بر اساس معیارهای شناخته شده برای سنجش حیطه مورد نظر، نداشتن کُپی­رایت و عدم نیاز به سخت­افزار/نرم­افزار ویژه برای اجرا انتخاب شدند. طی جلسات تخصصی با متخصصین مربوطه، به هدف استفاده از تکالیف در جمعیت­های با سطوح اجتماعی-اقتصادی و تحصیلات متفاوت، محرک­های مربوط به هر تکلیف و دستورالعمل­های اجرای هر تکلیف و نحوه نمره­گذاری آنها طراحی شد. آزمودنی­ها به مواد هر تکلیف به صورت کلامی پاسخ می­دهند و آنها را خودگام اجرا می­کنند تا دخالت تفاوت­های فردی در سرعت روانی-حرکتی و ادراکی کاهش یافته و کارکردهای اجرایی به شکل بهتری از سایر توانائی­های شناختی تمایز پیدا کنند. تکالیف طراحی شده سپس بر وری تعداد 146 نوجوان (9 تا 15 ساله) از دو جنس و از طبقات اجتماعی-اقتصادی متفاوت در مدارس دولتی و خصوصی شهر سائوپالو در برزیل آزمون شدند. عملکرد آزمودنی­ها از طریق نسبت نمره صحیح (تقسیم تعداد پاسخ­های صحیح بر زمان کل صرف شده برای تکمیل بلوک­ها/فعالیت­ها) محاسبه شد، به این منظور که تعامل متقابل سرعت-صحت لحاظ شود. نتایج نشان داد که نمرات به بهبود مورد انتظار در عملکرد با سن حساس بودند و همانگونه انتظار می­رفت بندرت تحت تاثیر جنسیت و جایگاه اجتماعی-اقتصادی قرار گرفتند. همچنین تاثیرات کف یا سقف و توزیع چوله مشاهده نشد و اینها بیانگر کفایت تکالیف برای سنجش کارکردهای اجرایی هستند. ساختار درونی حیطه­ها هم از طریق مدل معادلات ساختاری آزمون شد و نتایج مدل سه عاملی (بازداری، تغییر و بروزرسانی) را تایید نمود.

 

 

۰۰/۰۵/۲۰
علی نوری

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی